Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Én is főzés guru leszek egyszer....

Levesek

Paradicsomleves

Ez hozzávalók: 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv, /pomodore pellati/, 1 zacskó Maggi tartósítószermentes padicsomleves por, 1 zacskó kicsi mozarella

1.olajjal keverj össze egy kávéskanál pirospaprikát és öntsd fel a zacskón előírt mennyiségű vízzel, aztán add hozzá a port, majd forrás után a konzervet(ha lehet turmixold össze, de villával is össze lehet nyomkodni), tálaláskor tedd bele a mozarellát,és ha van vágj rá rukkolát, v. friss bazsalikomot, utánna jöhet a túróscsusza

Nálink a rukkola az erkélyen nő. Nagyon hálás növény, hóban fagyban is megél, persze akkor nem terem, de tavasszal kihajt újra. Ajánlom mindenkinek! /Ha Tescoban veszed meg cserepestől, akkor azt át kell ültetni, mert kevés a föld neki/

Hagymaleves túrós palacsintával
Imre egyik nagy kedvence, amivel eldicsekszik mindenkinek,
pedig egyszerű, és csak a túrós palacsinta teszi különlegessé.


Palacsinta (egyszerű alaptészta)

Hozzávalók (2-8 személyre):
25 dkg liszt
3 tojás
3 dl tej
1 evőkanál porcukor
olaj vagy zsír
szódavíz

A felütött tojásokat keverd el a porcukorral, egy csipet sóval, a tejjel és a liszttel. Ha szükséges adj hozzá annyi szódavizet, hogy körülbelül tejszín sűrűségű, csomómentes tésztát kapj.
A masszát pihentesd legalább fél órát, majd serpenyőben süsd pirosra a palacsinták mindkét oldalát. (A jelzett mennyiség 18-20 palacsintához elegendő.)

A sós palacsintatészta ugyanígy készül, csak a cukor kimarad belőle és esetleg egy picit több sót kap.
Ha nem teflonos edényt használsz, akkor az édes palacsintánál is célszerű elhagyni a cukrot, ugyanis attól a tészta hajlamosabb lesz a letapadásra, odaégésre.
Könnyebb tésztát kapsz, ha a jelzett tej fele helyett eleve szódavizet használsz.

Mindezt lehet pusztán csak lisztből, és vízből, és egy kicsi sóból is összeütni, ha nincs más otthon, akkor a tejet vízzel kell pótolni.

Hagymaleveshez:
5 közepes hagyma lehet fokhagymát is bele tenni
1 húsleveskocka
lestyán
2 evk. olaj

A hagymákat pucold meg, vádg fel. Azután olajon pirítsd meg, amíg üveges nem lesz. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi levest szeretnél enni, és dobd bele a leveskockát. Főzd kb. 15 percig, addig amíg meg nem puhul a hagyma.
A lestyán csak a végén ted bele, ami után már levetted a tűzről. Lehet belekeverni egy dl tejszínt is a vége előtt.

A palacsintákat pedig töltsd meg túrós tejfölös keverékkel, vagy juhtúróval, vagy mindkettővel.
Karikázd fel a tányérban, és forrón öntsd lá a levest.

Répaleves


Bizarul hangzik, de így tejföllel és mustárral nagyon finom, egyszerű,
hamar kész, csak turmixgép kell hozzá. Néhány barátunk nagyot nézett
amikor ezzel vártam őket, de aztán hamar megbarátkoztak vele.
Én nagyon szeretem, és szerintem nagyon egészséges is.

Hozzávalók:
2db répa
2db hagyma
3db babérlevél
egy csapott evőkanál vegeta
2dl tejföl
egy evőkanál mustár
egy mokkáskanál citromlé
1 evőkanál olaj


Vágd apróra a hagymákat, pucold meg a répákat,
azokat is minnél apróbbra szeleteld. Pirítsd meg az olajon a 
hagymát és egy picit párold át fedő alatt a répával, és a babérlevéllel.
(kb. 5-6 percig) Azután töltsd fel vízzel, tedd bele a vegetát. Főzd puhára.
Majd vedd ki a babérleveleket. A lével együtt turmixold össze a tejföllel, mustárral,
és citromlével. A tálalásnál betétként használj mozarellát, vagy pirított fokhagymás
kenyérkéket, vagy mindkettőt.

Borsó krémleves

Ez hasonló a borsófőzelékhez, de szerintem annál finomabb, és táplálóbb, és még Róza is szereti, de csak ha vannak benne egész zöldségek. Gyorsan kész van.

Hozzávalók:

 

1 hagyma

3 nagyobb krumpli

1 pohár zöldborsó

2 kanál tejföl

1 kanál mustár

1 kiskanál vegeta

Virsli, vagy angolszalonna, vagy prosciutto

Mozarella

 

 

Főzd meg a negyedre vágott hagymát, apróra vágott krumplit és a borsót együtt, egy kis csipetnyi sóval, vegetával. Ha megfőtt, akkor egy részét vedd ki egy turmixgépbe, a másikat hagyd az edényben. Mixeld össze tejföllel, és a mustárral, majd öntsd vissza az edénybe a többihez. Feltétnek tehetsz sült virslit, vagy a mellette levőket, és mozarellát, esetleg pirított kenyérkéket, vagy ha vegetáriánus vagy, akkor zabfasírtot pl.

 

 

A második fogás:

Spenótos gnocchi Stahl Judittól

Én gyerekkoromban nem szerettem a spenótot,
és megértek mindenkit aki ma sem szereti
azt a zöld, íztelen löttyöt, amit a menzán adnak.
Ez a recept azonban cseppet sem hasonlít a spenótfőzelékhez,
mégis egészséges.

Gnocchihoz:

45dkg mélyhűtött spenót(legjobb ami apróra van darálva, ez a legolcsóbb is)
25dkg túró (Stahl ricottát tesz bele, de a vásárcsarnoki túró is jó, vagy
jobb, és könnyebb beszerezni, persze jó a csomagolt túró is)
5dkg parmezán (igaz ezzel finom, de helyettesíthető trapistával, vagy ementálival)
A parmezán ugyanis nem olcsó dolog,de finom, zsírszegény és sokáig tart.
1 tojás
20dkg finomliszt

2 gerezd fokhagyma
 
A tetejére:
2dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
juhtúró

a tepsi kikenéséhez margarin

1. spenótot felengedni(én melegvizet szoktam ráengedni), és jól kinyomkodni
2. fokhagmyákat megpucolni, 2t egy nagyobb tálba nyomóval összenyomni
3.tedd bele a túrót, a kinyomkodott spenótot
(fontos, hogy ne maradjon benne víz, mert szétesik a gnocchi!),a tojást,
a lisztet, egy kis sót, a parmezánt, és jól keverd össze
4. forralj fel vizet
5. készíts elő tányérba lisztet, és a spenótos masszából tegyél rá egy kicsit,
és hempergesd meg benne, csinálj kis gombócokat így
6. tegyél egy gombócot a vízbe, ha már nagyon forr (azért csak egyet, mert jobb ha csak egy
 fő szét, ha valami nem ok, és nem az egész massza.ha szétfő kell még bele liszt, vagy rá)
7.ha szépen feljön, és nem esik darabokra akkor mindet ki lehet főzni
8. halmozd bele egy vajjal kikent hőálló tálba
9.keverd össze a tejszínt és a kinyomot másik két fokhagymát, öntsd a gnocchi tetejére
10.morzsold rá a juhsajtot, lehet rá reszelni még más sajtot
11. Süssd 180 fokon kb. 20 percet